Oletkos koskaan miettinyt, miten sitä oikein voisi rakastaa omaa vartaloaan? Ehkä olet tuntenut tyytymättömyyttä kehoasi kohtaan jo pitkään? Eikä ihme, sillä meitä harvemmin opetetaan näkemään kauneus itsessämme, sisäisesti tai ulkoisesti.
Voihan siskot, mikä aihe tällä viikolla käsittelyssä! Puhutaan siis omasta kehonkuvasta ja siitä, miten omaan kehoonsa kannattaa suhtautua! Tämä on tärkeä aihe, joten pysy siis mukana!
Oletko Tyytyväinen Peilikuvaasi?
Kysynpä siis, kuulutko sinä tähän peilikuvaansa tyytymättömien ihmisten joukkoon? Tai kenties siihen joukkoon, jotka vahtaa kaloreita ja rääkkää kehoaan, kunnes väsähtää ja huomaa, ettei edelleenkään ole tyytyväinen peilikuvaansa, vaikka pääsikin tavoitemittoihinsa? Minä nimittäin olin tämä henkilö joskus.
Entäpä haluaisitko tietää, miten omaa vartaloaan voi rakastaa enemmän? Sinä ja sun keho nimittäin ansaitsette kaiken rakkauden!
Olen aina ollut suht samankokoinen, joskin kehonkoostumus on hieman vaihdellut vuosien varrella. Olen ollut normaalipainoinen ja kaikinpuolin suhteellisen terve enkä ole koskaan varsinaisesti kamppaillut painoni kanssa. Silti voimakas tyytymättömyys kehooni on ollut läsnä niin kauan kuin muistan.
Toki vauvana ymmärsin oman arvoni ja takuulla rakastin jokaista kohtaa itsessäni, niin kaikki vauvat tekee. Varttuessa sitä moni sitten oppii katsomaan peilikuvaansa kriittisemmin ja alkaa uskoa tuohon riittämättömyyden valheeseen!
Valheellinen Riittämättömyys
Huolimatta siitä, miltä kulloinkin näytin, aina oli joku ”vikana”. Milloin takapuoli oli liian iso, reidet liian paksut, vatsa ei riittävän kiinteä tai hartiat aivan vallan liian leveät! You name it! Aina jotain liikaa tai liian vähän!
Olin ennen äärimmäisen hyvä löytämään vikoja omasta kehostani. En ollut tyytyväinen silloin, kun olin normaalipainoinen pienine jenkkakahvoineni ja ”liian paksuine” reisineni.
Enkä liioin ollut tyytyväinen silloinkaan, kun olin ”tiukassa” kunnossa ja rasvaprosentti oli niin pieni, että lopulta kuukautiset päätti jättää tulemasta. Aina löytyi jotain, joka voisi olla hieman enemmän sitä tai vähemmän tätä.
Havahduin siihen, että olin antanut oman rasvaprosenttini määritellä arvoni, ainakin osin. Enkä ollut suinkaan yksin.
Personal trainerin töitä tehdessä tapasin monia asiakkaita, joilla oli aivan vastaavia ”ongelmia”, olipa heidän kunkin keho millainen tahansa. Useimmiten se ei ollut ”riittävän hyvä”, näytti se miltä tahansa.
Lue myös: 7 Tapaa Miten Itsesi Rakastaminen Muuttaa Elämäsi
Kun vihdoin havahduin tähän yleiseen tyytymättömyyteen sekä omalta, että kohtaamieni ihmisten osalta, aloin pohdiskella asiaa ja ymmärtää, että se, onko minun tai jonkun toisen keho kaunis, ei liity millään tavalla siihen, minkä kokoinen tai muotoinen se on. Se ei myöskään liity millään tavalla siihen, mikä ”yleinen” kauneusihanne on tai miltä joku muu ajattelee, että pitäisi näyttää.
Mihin se sitten liittyy, jos ei mihinkään noista? Tietysti siihen, että KUKIN ITSE hyväksyy kehonsa täysin, juuri sellaisena kuin se on. Ja siihen, että rakastaa kehoaan, sen jokaista osaa täysin! Sekä siihen, että arvostaa omaa kehoaan ja myös osoittaa sille kunnioitusta jokapäiväisillä teoilla.
Jokainen meistä on kaunis omalla uniikilla tavallaan. Kyllä, ihan jokainen! Sinäkin!
Tähän väliin pieni tehtävä: kirjoita paperille seuraava lause; ”olen kaunis” ja kiinnitä se johonkin, missä näet sen usein, kuten vessan peiliin. Anna noiden sanojen uppoutua tajuntaasi päivä päivältä.
Entä Jos Haluaa Muuttaa Jotain Kehossaan?
Nyt joku voi toki ajatella, että ”mutta kun mun täytyy laihduttaa 20 kg, koska xyz ja jos rakastan ja arvostan kehoani, enhän mää silloin saa itteeni motivoitua lenkkipolulle! Enkä voi hyväksyä sitä, että oon ylipainoinen.”
Tämä pätee kaikkeen haluun muokata omaa kehoaan, olipa se sitten liian pieni/suuri tai millä tahansa tavalla mukamas ”vääränmallinen”.
Itsensä ja vartalonsa rakastaminen ei missään nimessä tarkoita sitä, etteikö voisi haluta muuttaa jotain itsessään. Tottakai voi. Erona on kuitenkin se, tekeekö nuo muutokset hyväksynnästä käsin ja oikeilla perustein vai riittämättömyydestä ja puutteesta lähtöisin.
Minä esimerkiksi haluan pitää fyysisesti kehostani hyvää huolta, jotta oon päivästä toiseen energinen ja elinvoimainen, vielä vanhanakin! Haluan myös pitää kehostani huolta, jotta se pysyisi hyvässä kunnossa ja että selkäni, joka toisinaan oireilee, voisi hyvin ja olisi vahva. Se, mitä en enää kaipaa, on että kehoni tarvisi näyttää eriltä, jotta voisin rakastaa sitä ja olla siihen tyytyväinen.
Haluan huomauttaa myös sen, että myöskään selkäni ei tarvitse olla vahva ja tuntua hyvältä, jotta voisin rakastaa sitä. Rakastan sitä joka tapauksessa. Itse asiassa, sehän on se osa kehossani, joka eniten rakkauttani kaipaa, koska se ei aina voi niin hyvin. Ja on minun vastuullani pitää siitä hyvää huolta.
Sen sijaan, että keskittyisit muokkaamaan kehostasi tietynlaisen, keskity pikemminkin siihen, miltä haluat kehosi ja elinvoimasi tuntuvan.
Haluatko, että olosi tuntuu kevyemmältä?
Haluatko olla vahvempi?
Haluatko jaksaa juosta lenkkipolulla ystäväsi kanssa?
Haluatko olla elinvoimainen, jotta jaksat leikkiä lastesi kanssa?
Mitä sinä oikeasti haluat kehosi olevan?
Vaikka suurimmaksi osaksi tunnenkin pelkkää rakkautta kehoani kohtaan, enkä toivo sen olevan toisenlainen, tottakai minullakin on omat hetkeni, jolloin on tullut syötyä huonosti, herkuteltua paljon ja liikuttua vähän.
Etenkin kesällä lomaillessa nämä kaikki kolme tekijää täyttyivät ja toisinaan huomasin katsovani kehoani hieman tuomitsevaan sävyyn. Mitä tein? Pysähdyin ja kohtasin kehoni rakkaudella. Katsoin kehoani ja tunnustin itse olevani vastuussa siitä, että kehoni tuntui toisinaan turvonneelta tai väsyneeltä.
Pysähtyessäni kehoni äärelle pystyin myös näkemään, että voin itse tehdä paljonkin asian eteen, vaikka heti.
Joten myönnettäköön, että kesän herkuttelujen jäljiltä oli hieman sellainen olo, että ei olisi pahitteeksi, jos olo hieman kevenisi. Huomaa kuitenkin, että en ajatellut, että olen millään tavoin riittämätön tai vähemmän viehättävä, vaikka vyötärölle muutama piirakanpala ehkä kesältä jäikin!
Haluan vain tuntea oloni energiseksi ja elinvoimaiseksi ja sen vuoksi haluan jättää herkut ja raskaammat ruoat jälleen vähemmälle.
Haluatko Rakastua Itseesi Ja Elämääsi?
Kehosi On Paras Ystäväsi, Rakasta Sitä
Kehosi on paras ystäväsi. Se on ainoa matkakumppanisi tässä elämässä, joka on mukanasi aina ensimmäisestä henkäyksestäsi viimeiseen. On siis erityisen tärkeää, että kohtelet sitä rakkaudella.
On melko nurinkurista, että ystävillemme ja jopa ventovieraille olemme kohteliaita ja ystävällisiä, mutta mitä omaan itseemme tai kehoomme tulee, emme pysty ulottamaan samaa ystävällisyyttä sitä kohtaan.
Nurinkurista on myös se, että sinä ja minä olemme itse vastuussa pitkälti siitä, miltä kehomme näyttää tai miten se voi. Ja silti, ketä syytämme siitä, että kehomme ei näytä siltä, miltä sen ”pitäisi” näyttää? Kehoamme.
Mutta onko se meidän kehomme, joka päättää ahtaa roskaruokaa suuhunsa tai olla liikkumatta päivästä toiseen? No ei! Meidän mielemme ja sen uskomat rajoitteet saavat meidät kohtelemaan kehoamme kaltoin.
Tässä hyvät uutiset! Tämä tarkoittaa tietysti sitä, että valinta päinvastaisesta toiminnasta on myös meidän käsissämme.
Sinunkaan ei siis tarvitse uskoa kaikkea, mitä mielesi sinulle kertoo. Ne ovat vain tarinoita menneestä eivätkä ne ole usein edes totta. Näin ollen voit koska tahansa valita myös toisin. Kehosi kyllä viestii sinulle tavalla tai toisella, onko tekemäsi valinnat tehneet sille hyvää vai ei.
Sisäisen Puheen Merkitys Kehonkuvaan
On tehty tutkimuksia, joissa toinen ryhmä urheilijoita tarkastelee tekemiään virheitä ja yrittää niiden perusteella parantaa suoritustaan, kun taas toinen ryhmä keskittää huomionsa kaikkeen, minkä he tekivät ottelussa hienosti.
Arvaatko kumpi ryhmistä pärjäsi kokeen jälkeen paremmin? Yllätytkö, että paremmin pärjäsi ryhmä, joka keskittyi hyvin menneisiin asioihin?
Entäpä miten tämä liittyy omaan kehonkuvaan? Kenties paljonkin. Mitä luulet, että tapahtuisi, jos jokainen meistä alkaisikin keskittää enemmän huomiota siihen, mikä omassa kehossa on hyvää ja kaunista? Kaikkihan meissä on kaunista ja hyvää, mutta tiedän, että voi olla todella vaikeaa huomata hyvää itsessään, jos on tottunut tarkastelemaan omaa kehoaan kriittisesti.
Negatiivinen sisäinen puhe vaikuttaa takuulla negatiivisesti myös tuloksiisi ja päinvastoin. Sen sijaan, että keskittyisit siis siihen, mistä haluat eroon (kuten jenkkakahvoista), keskity pikemminkin siihen, mitä haluat.
Mitä Voit Tehdä Rakastaaksesi Kehoasi Enemmän?
Voit ajatella kehoasi pienenä lapsena. Jos lapsi kaipaa jotain, todennäköisesti pysähdyt kuuntelemaan, mitä hän kaipaa ja sitten pyrit sen hänelle tarjoamaan. Miksi näin ei tehdä oman kehon kohdalla? Miksi omaa kehoa ei pysähdytä kuuntelemaan, vaikka se niin selvästi meille viestii tarpeistaan.
Pysähdy siis tänään kuuntelemaan omaa kehoasi ja sen viestejä. Se kyllä kertoo sinulle, mitä se kaipaa ja mikä on sille hyväksi.
Harvoin kehomme kaipaa roskaruokaa tai sohvalla löhöilyä tuntitolkulla ja sitä kuitenkin moni tekee. Eikä sillä, etteikö nekin olisi aivan vallan ok toisinaan. Ongelmia seuraa vasta, kun löhöilystä ja ruoan ahtamisesta suuhun tulee yleisempää kuin itsestään huolehtimisesta.
Tärkeää olisi että oppisit kuuntelemaan kehoasi ja sen tarpeita. Pelkkä pysähtyminen voi auttaa jo paljon. Etenkin valintatilanteissa, pysähdy kysymään keholtasi, mitä se oikeasti nyt kaipaa tai mitä se haluaa ja kuuntele sen vastausta. Tee päätöksesi vasta sitten.
Tämä voi olla ensialkuun haastavaa, mutta vaivannäkösi kyllä palkitaan ennenpitkää. Näin sinun ei tarvitse pakottaa itseäsi olemaan syömättä jotain tai liikkumaan, vaan opit kuuntelemaan kehosi tarpeita ja toiveita, jolloin voit antaa sille sen kaipaamia asioita. Joka kerta kun teet niin, vahvistat myös yhteyttä kehoosi.
Voit myös ajatella kehoasi parhaana ystävänäsi. Et takuulla puhuisi parhaalle ystävällesikään rumasti ja tuomitsevasti, vaan pikemminkin myötätuntoisesti ja ystävällisesti kannustaen. Miksi ihmeessä siis et puhuisi samalla tavalla kehollesi?
Meidän jokaisen keholla on uskomaton voima ja kyky parantaa itse itsensä, kunhan vain sille annetaan siihen mahdollisuus suomalla oikeanlaiset, sopivat puitteet. Kuka sinä tai minä sitten olemme kritisoimaan ja moittimaan tuota upeaa kehoa, joka kantaa meidät läpi elämän, tehden joka hetki parhaansa meitä varten?
Vahvista Rakkautta Kehoosi Sisäisellä Puheellasi
Nyt haluat tottakai tietää, että miten sitä sitten voi rakastaa omaa vartaloaan enemmän?
Oletetaan, että haluat muuttaa jotain kehossasi, olipa se sitten ulkonäköön tai toimintakykyyn liittyen. Kysymykseni sinulle on, haluatko kasvaa ja kehittyä kärsimyksestä ja tuomitsemisesta käsin vai rakkaudesta ja hyväksynnästä käsin? Valinta on nimittäin sinun.
Ajatuksesi vaikuttavat valtavasti siihen, millaista elämäsi on. Miksei siis myös siihen, millainen suhteesi kehoosi on? Muista, että se mihin huomiomme keskitämme, lisääntyy elämässämme. Joten, mitäpä jos kokeilisit seuraavan kuukauden ajan tätä:
- Keskity kehossasi vain ja ainoastaan siihen hyvään, mitä tällä hetkellä näet. Se voi olla haastavaa alkuun, jos ei ole tottunut ylistämään omaa kauneuttaan (sisäisesti ja ulkoisesti), mutta varmasti löydät vähintään yhden tai kaksi asiaa, joista kehossasi pidät.
- Kävele vähintään kerran päivässä peilin eteen ja kerro itsellesi ainakin yksi asia, josta pidät itsessäsi. Jos ja kun löydät useamman, pistä tulemaan niin paljon kuin keksit. Pyri löytämään myös uusia asioita päivittäin!
- Aina, kun huomiosi meinaa harhaantua ”vikoihisi”, pysäytä tuo ajatus ja suuntaa huomiosi johonkin, mistä pidät itsessäsi. Alat hiljalleen kyllä nähdä kauneutesi niissäkin kohdissa, joita aiemmin et pitänyt kauniina.
- Osoita Rakkautesi päivittäisillä teoilla. Kysy itseltäsi joka päivä, minkä pienenkään teon voisit tänä päivänä tehdä, jolla kunnioittaisit omaa, upeaa kehoasi!
Siispä, kerrothan kommenteissa, miten aiot tänään osoittaa kehollesi rakkautta?
Lopuksi haluan vielä sanoa, että jokaisen keho on kaunis ja riittävä. Piste. Sinä olet kaunis.